Toissapäivänä kävin selvittämässä kaverini kanssa mökkikunnassani byrokratiaa - liittyen lahoksi paljastuneen kesämökkini hävittämiseen. Minun tarvitsi täyttää lupahakemus/ ilmoitus rakennusvalvontaa varten. Hakemus käsitellään sitten lautakunnassa tulevan syksyn aikana, toivottavasti aiemmin - Ihmettelen kovin, jollei myönteistä päätöstä tulisi. Myönteisen päätöksen jälkeen mökin saa laittaa päreiksi tai polttaa jos on hakenut polttolupaa. 

Vanhan mökin purkaminen / polttaminen on oma prosessinsa. 

Ensin sitä käy päässään melkoista prosessia ikävän yllätyksen jälkeen tai tässä tapauksessa epäilyjen osoittautuessa todeksi. Tuskailtuani siis kesämökkiunelmani tuhoutumisen ja turhan rahanmenon perään( remontti oli aloitettu ja edennyt hyvin) sekä puntaroituani vaihtoehtoja syntyi päätös päästä mökistä eroon. Tässä tapauksessa korjaaminen olisi liian kallista suhteessa mökin arvoon, eikä olisi takuita että korjaus onnistuisi täysin. Ihan turha purkaa halpaa mökkiä kivijalkaa myöden ja rakentaa käytännössä uusi tilalle.

Lähdettiin tästä syystä kunnanvirastoon kyselemään purkuasiasta. Itselleni oli selvää, että haluan päästä mökistä eroon juuri polttamalla, koska palokunta saisi hyvän savusukellus- / harjoittelupaikan ja itse saisin heittää hyvästit mökkikimokalleni näyttävästi.  Erityisenhienoa olisi jos polttaminen onnistuisi venetsialaisviikonloppuna. Olisihan se aika mahtipontinen tapa päättää huvila - / kesämökkikausi. 

Kunnanvirastossa täytettiin ilmoituslappu rakennusvalvonnalle. Sitten selvisi ettei taloa voi ihan niin vain polttaa. Toki olin jo selvittänyt, että sisältä pitää poistaa sähkölaitteet, eikä asbestia kohteessa ole ja paikka on haja-asutusalueella kaukana vakituisesta asutuksesta eikä sijaitse pohjavesialueella. Kävimme palolaitoksella pyytämässä palopäällikköä tarkistamaan kohteen, hän tuli parin muun kanssa liki saman tien paikalle. Mielestäni paikka siis soveltui täydellisesti poltettavaksi, mutta silti palomiesten tuleva tuomio jännitti. Onnekseni he olivat täysin samaa mieltä  kanssani-  heidän mielestään paikka sopii loistavasti palolaitoksen harjoitteluun. Jotain hyviä uutisia sentään! 

Palopäällikkö ilmoitti ympäristösihteerille paikan sopivan poltettavaksi ja hakemus lähti etenemään siten lautakuntaan. Päätöksen jälkeen odotetaan sitten hyvää polttamiskeliä. Sitä ennen minulla on urakkana poistaa terassin alle laittamani liuskekivet, kantaa sähkölaitteet pihalle sekä ottaa ikkunat irti. Minun niin ilolla ja onnella tekemäni tyylikäs terassinalunen jäi lyhyt ikäiseksi...

Ikkunanpokista yksi ehdittiin kunnostaa ja maalata. Voi miten hienoa oli nähdä mökin virkistyvän, nyt koko työ valuu hukkaan. Mutta jotain iloa noistakin ikkunoista, opin uutta. Haluan ikkunat pois, jottei rakennusjätteen sekaan jää turhaan lasia. Palokunta levyttää ikkuna- aukot oli niissä lasit tai ei, koska lasi hajoaa turhan pian harjoituksia ajatellen. 

Pyysin palomiehiä polttamaan pirtin perustuksia myöten. Pihapiirissä on kaadetun puunraato kasassa, joten pyysin heitä polttamaan senkin. Onnistuu välipalana, lupasi palomies. Nyt harmittaa, kun en pyytänyt tyhjentämään myös ulkohuussia välipalana, kun heillä on täysi suojavarustus päällä. 

Tulossa: mökin tyhjentäminen sähkölaitteista, ikkunoiden irrotus ja purkuluvan odotus. Lisäksi ammatillisen kuntoutuksen kiemuroista sekä haaveilusta uuden mökkirakennuksen suhteen.